woensdag 26 mei 2010

Reinier de Rooie, de tweede stadsdichter van Hengelo!

Donderdagavond 20 mei 2010, heeft wethouder Mariska ten Heuw bekend gemaakt dat Reinier de Rooie is gekozen als opvolger van Fred van de Ven, de eerste officiële stadsdichter van Hengelo.
De wethouder maakte dat bekend tijdens een feestelijke avond in Bibliotheek Hengelo. Reinier de Rooie gaat twee jaar lang poëtisch commentaar leveren op gebeurtenissen in onze stad en brengt poëzie onder de aandacht van burgers en bestuur.
De jury koos Reiner de Rooie omdat hij met hart en ziel aan de poëzie verpand. Is poëzie.Tot nog toe kende Hengelo hem vooral als organisator van poëzie-evenementen en als lid van de groep die het initiatief naam om in Hengelo een stadsdichter aan te stellen. In zijn inzending laat hij zien dat hij zelf ook kan dichten. Met veel waardering heeft de jury de gedichten gelezen. Het zijn krachtige en uitgesproken gedichten; gedichten met gal en humor. De dichter karakteriseert zijn huidige werk ook zelf als cynisch.

Reinier de Rooie (1961)
Reinier de Rooie (pseudoniem van Reinier Tammel) is Hengeloër van geboorte. Hij was leerling van de Anninksschool, De Bataafse Kamp, de Fotovakschool, de AKI e voetbalde bij ATC en Achilles. In de jaren ’80 en ’90 publiceerde hij drie dichtbundels: De vreemdeling verlangt, Het lied van de kinderlokker en Wederiks ingewand. Momenteel werkt hij aan een vierde bundel: Nanoen. N een afwezigheid van 25 jaar is hij in 2006 weer teruggekeerd naar Hengelo, waar hij werkzaam is als beheerder en programmamaker van de Kunst sociëteit Lambooijhuis. In dat kader was hij organisator van de poëziemanifestatie Hengelo (O) Hoort!. Hij liet talrijke dichters naar Hengelo komen om uit hun werk voor te dragen. Hij treedt geregeld op bij poëziemanifestaties en publiceert gedichten in verschillende literaire tijdschriften. Hij was in 2007 initiator van het Stadsdichterschap Hengelo


Vanaf nu zijn de gedichten van de tweede stadsdichter op deze blog te lezen.
Reinier, veel plezier en succes gewenst!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten