vrijdag 16 maart 2018

Stadsdichter Hengelo en Eenzame uitvaart

Ingezonden brief 

In TC Tubantia van 9-3-18 las ik 'Acht Hengeloërs kregen een gemeentelijke uitvaart' in 2017 op kosten van de gemeente. Als stadsdichter van Hengelo was ik lichtelijk verbaasd.
Sinds 2002 is door de toenmalige stadsdichter van Groningen, Bart FM Droog de stichting 'Eenzame Uitvaart' opgericht. Later overgenomen door Frank Starink (Eenzame Uitvaart  uitg. 2005). Een project waarbij dichters voor eenzaam gestorvenen een persoonlijk gedicht schrijven. Dit wordt tijdens de uitvaart van de eenzame door de dichter voorgedragen.
Hengelo heeft dit op 8-9-2011 toegepast op de eenzaam gestorven Christoffel van Assen. Reinier de Rooie - toenmalige stadsdichter - heeft voor gestorvene een gedicht geschreven en bij het graf voorgedragen.

Hengelo heeft sinds 2008 een stadsdichter. Het zal toch niet zo zijn dat desbetreffende ambtenaren bij de gemeente dit niet weten. Als vijfde stadsdichter ben ik tussen 2016 en 2018 nooit benaderd door betrokken afdeling. Hoe eenvoudig was het geweest een eenzaam gestorvene een eervolle begrafenis te geven met de klanken van een gedicht. Zeg maar: een eerbetoon als laatste groet. Een rol die de stadsdichter kan uitvoeren. Betrokken afdeling van de gemeente heeft hier een kans laten liggen.
Ik zou zeggen: wakker worden ambtenaren.

Marijke Agterbosch
Stadsdichter Hengelo 2016 - 2018


Tubantia 9 maart 2018


Geen opmerkingen:

Een reactie posten